Tjäna pengar med börshandlade produkter

Börshandlade produkter är den där typen av investeringar som de flesta av oss bara surfar förbi lite snabbt hos nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Den stora mängden småsparare håller sig till fonder. Den som vill lära sig lite mer och ta något högre risk väljer aktier. Börshandlade produkter däremot är det få som provat på.

Är det klokt att hålla fingrarna borta från denna typ av finansiella produkter? Eller kan gemene man tjäna pengar på dem? Det beror på vilken typ av börshandlad produkt vi talar om. Sanningen är att större delen av dessa endast är för kunniga investerare och traders. Men det finns även instrument som passar lika bra för dig och mig.

Vad är börshandlade produkter?

Börshandlade produkter är instrument som följer en underliggande tillgång. Det kan till exempel vara ett aktieindex, en valuta eller en råvara. Vissa börshandlade produkter har riktiga innehav i den underliggande tillgången men inte alltid.

Börshandlade produkter samlas under förkortningen ETP – Exchange-Traded Product. En sak som kännetecknar ETP:er är att de ofta erbjuder möjlighet att gå antingen lång eller kort i den underliggande tillgången. Du kan med andra ord tjäna pengar i både uppgång och nedgång i priset, beroende på vilken produkt du investerar i.

ETF

Låt oss börja med den typ av börshandlad produkt som är lättast att förstå för en småsparare. ETF betyder Exchange Traded Fund. Märk likheten med ETP. Detta är en fond som du kan köpa och sälja på börsen. Den liknar indexfonder och kan gärna användas istället för en indexfond. Fördelen är att alla affärer går igenom på en gång. En annan fördel är att avgiften ofta är lägre.

De flesta ETF rör sig i samma riktning som det underliggande indexet men möjlighet finns att gå kort. En del ETF:er har dessutom hävstång. Om du är småsparare och vill spara i ETF kan det vara bra att inte experimentera med att satsa på nedgång. Det är svårt att lyckas med det. Undvik också hävstång i en ETF i ditt långsiktiga sparande. Anledningen är att hävstången sätts varje dag vilket gör att volatiliteten kan påverka värdet negativt. Vill du ha hävstång är det bättre att belåna depån. Däremot kan en vanlig ETF utan hävstång gott ersätta vanliga indexfonder.

Certifikat

Certifikat är en börshandlad produkt som ger dig möjlighet att få exponering mot en viss tillgång. Det finns flera skillnader mot ETF:er. Certifikat har bara en underliggande tillgång. De binds av färre regler än ETF:er. Risken är större eftersom du kan förlora pengarna ifall utgivaren går i konkurs.

Certifikat har ofta en hävstång som sätts varje dag. Det är en bra produkt för traders som gör snabba affärer, ofta under en och samma dag. Certifikat är inte alls lämpliga för ett långsiktigt sparande.

Minifutures och warranter

Minifutures och warranter följer också en underliggande tillgång. Det går att satsa på uppgång eller nergång. De har också ofta en hävstång. Skillnaden mot både ETF och certifikat är att hävstången i mini futures och warranter inte nollställs varje dag. Det innebär att du inte förlorar pengar bara för att det svänger och för att du behåller dina innehav i flera dagar. Istället ändras hävstången i takt med att värdet ökar eller minskar.

Har du mini futures och warranter kan du ha en lite längre sparhorisont än för certifikat. Samtidigt krävs viss kunskap eftersom denna typ av produkt förfaller om värdet rör sig förbi finansieringsnivån. Minifutures och warranter passar bra för exempelvis swing trading.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *